Maison du Brésil | Le Corbusier’s architecture meets student housing -Architecture
9684
post-template-default,single,single-post,postid-9684,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.8,wpb-js-composer js-comp-ver-4.1.2,vc_responsive

Maison du Brésil | Le Corbusier’s architecture meets student housing

The “Maison du Brésil” or Brazil House by Le Corbusier is located within the the Cité Internationale Universitaire de Paris, where buildings housing students of different nationalities are located.

Maison du Brésil is a significant example of Le Corbusier’s high-density residential design. Inaugurated in 1959, it is one of twenty-three international residences at the Cité Internationale Universitaire de Paris, located in the heart of Paris.

As the “House of Brazil”, the building acts as both a residence hall for Brazilian academics, students, teachers, and artists, and as a hub for Brazilian culture, by providing exhibition spaces and archival resources.

The Brazilian government, under President Juscelino Kubitschek at the time, commissioned the building in 1952 to provide a residence for Brazilian graduate students in Paris, and to promote the relations between France and Brazil.

 

The entrance

The entrance

General view

General view

Inside, chairs by Jean Prouvé

Inside, chairs by Jean Prouvé

The colorful balconies

The colorful balconies

To design the building, they selected Lúcio Costa, the architect most famous for his work planning Brasilia. After completing initial sketches, Costa reached out to Le Corbusier, with whom he had collaborated on the plans for Brasilia, to aid in the design process and overlook construction.

Rather quickly, Corbusier made significant changes to Costa’s original design for the building. Although the major forms of the building remained the same, the changes were enough to estrange Costa from the project, and he would eventually have his name removed from the design.

Brazil House is one of the most impressive architectural works of the 20th century. It is a long, five-storey building constructed atop seven concrete arcades with colourful, recessed balconies. A space for the common areas, offices and director’s apartment is to be found below the living areas.

The building, like Corbusier’s Swiss Pavilion (1932), is a five story concrete volume that stands above the ground on stilts, also made of concrete. Beneath this volume is an irregular first floor that houses administrative spaces in the west wing, and communal spaces, such as the library, the theatre, the exhibition space and gathering space, in the east. The two wings are joined underneath the building by a curvilinear passage that acts internally as an intermediate space, and externally as a boundary for outdoor arcades.

The large volume above, which houses the residential spaces, is laid out with rooms in the west wing and communal kitchens, stairwells, and other facilities in the east. As such, the eastern and western facades differ according to their respective interior functions.

The eastern facade has large glass expanses in the middle to allow for light and openness in the communal kitchens, and small square windows on either side to allow light to enter the flanking stairwells.

 

Outside view

Outside view

Concrete structure

Concrete structure

The lobby

The lobby

The main entrance

The main entrance

The lobby

The lobby

Balconies painted with polychrome colors make up the entire western facade, very much like those of the Unite d’Habitation (1952). These balconies, unlike more typical balconies that protrude from the face of the building, actually define the building face as they are continuous both vertically and horizontally. Primary colors painted on the balcony interiors offer variance from the overall repetition, giving the façade’s composition a rhythmic character. Polychrome colors are also present throughout the first floor, most prominently in yellow, which help to define the character of the forms.

The concrete throughout is treated with “béton brut”, a style Corbusier used often, for which the formwork of the concrete remains ingrained on the surface. The concrete, as a result, is rough and untreated and withholds much of the grain pattern of the wood that formed it. This process makes apparent the building’s construction and craft by revealing the raw materials and formative processes that constitute the building.

The design of the furniture was carried out by Charlotte Perriand and Jean Prouvé.

In 1985, the building was added to the inventory of French historic monuments.

In 1997, because the building was ageing and had not been properly cared for, it was closed for renovations, under the direction of architects Bernard Bauchet and Hubert Rio. Work began in 1999, and all construction was carried out in collaboration with the Fondation le Corbusier and the chief architect of historical monuments, Benjamin Mouton. The house reopened in 2000.

 

[divider]More [/divider]

www.ciup.fr

Jean-Bastien Lagrange

Jean-Bastien Lagrange

Working as Interior Designer in Paris, Jean-Bastien Lagrange has been also involved for a considerable time in its own artistic creation and process, namely in photography.
www.jeanbastienlagrange.fr | www.jeanbastienlagrange.com
Jean-Bastien Lagrange